Casa
7 greșeli majore în renovarea băii
Se pare că aproximativ o dată la 10 ani, ne vine așa, o nevoie, un chef, o dambla să ne reamenajăm baia și/sau bucătăria. E de înțeles, din multe motive: plictis, demodare, degradare, moft etc Și atunci purcedem cu mic cu mare să măsurăm, să vânturăm magazinele, să ne informăm, să răsfoim cataloage și să facem calcule.
Dacă v-am nimerit cu articolul meu într-o astfel de perioadă sau plănuiți să vă apucați curând de renovarea băii, țineți minte să nu faceți următoarele greșeli:
- Să calculați greșit dimensiunile. Măsurați bine fiecare perete, podeaua, mobilierul și sanitarele. Cel mai bine faceți o schiță la scară pe o foaie de mate A4 să vedeți cât loc ocupă fiecare obiect în baie. Ca atunci când mobilezi livingul și trebuie să alegi covorul. Nu de puține ori se întâmplă să fii nevoit să intri în baie într-o dungă fiindcă nu are ușa loc să se deschidă sau să te strecori cu atenție pe lângă chiuvetă dacă vrei să folosești toaleta.
- Țineți cont de posibilitățile spațiului. De obicei, o baie de bloc vechi nu se împacă prea bine cu o cadă, aceasta ocupând jumătate din suprafață. Corpurile de mobilier în încăperile mici stau mai bine suspendate, sub forma etajerelor samd.
- Să placați ca acum 20 de ani. Mai știți? Toată lumea căuta să cumpere faianță și gresie același model și o monta neapărat cu brâu la mijloc: sus alb, jos vernil etc. Slavă Domnului, sunt infinit mai multe opțiuni acum la dispoziția noastră, iar gusturile noastre s-au mai sofisticat ceva între timp. Deci, renunțați la brâurile de mijloc și luați în calcul și alte metode de finisare (nu e nevoie sa puneți faianță peste tot)- vopsea, tapet, piatră, pictură murală, mozaic de sticlă.
- Nu mizați pe culoare. Gata, s-a terminat cu siguranță cu verdele, roșul, portocaliul sau albastrul, renunțați la faianța sau mobilierul în culori tari. Mizați în schimb pe natural: mult alb, gri sau beige.
- Nu uitați de lumini. Mai ales de aplicele de langă oglindă sau cea de deasupra ei. Alege ceva elegant sau cu un design mai studiat, nu doar niște spoturi banale. Iar dacă amenajarea este dark, alege lumini puternice și accesorii metalice, pentru o baie glamour, nu sinistră. Iluminatul corect nu e vreo mare știință, e suficient să te informezi puțin înainte.
- Oglindă statement. Iată o ocazie grozavă de a afișa o super oglindă, care, pe langă rolul său decorativ, va contribui și la creșterea vizuală a suprafeței băii. NU CUMVA să vă opriți la o oglindă din aceea cu dulăpior și eventual spot încastrat! Lăsați articolele de acest fel celor neinteresați de designul noii băi și de estetică în general. Dacă citiți acest articol, înseamnă că sunteți mai buni de atât.
- Fără plastic. În baia contemporană și, mai ales, în baia viitorului, nu mai este estetic loc pentru plastic. Renovarea băii include materiale naturale: piatră, lemn, sticlă, metal, de la placarea pereților și mobilier și până la accesoriile de lavoar. Nici savoniera, peria de toaletă sau dozatorul de săpun nu mai sunt de plastic, trebuie să îmbrățișăm odată această ideologie a deșeurilor și a renunțării la industriile poluante, trebuie să ne dăm silința să fim din nou responsabil parte din natură.
One Comment
mihaela iliescu
M-ati prins cu articolul.
Interesant